Klaar voor iets nieuws?

Géén dieet. Géén schuldgevoelens. Géén regeltjes. 

Klaar voor intuïtief eten?

 

Wat is het?

Intuïtief eten is een anti-dieet beweging waarbij je leert opnieuw te luisteren en te vertrouwen op je interne signalen (je intuïtie). Deze benadering gaat verder dan alleen het aspect voeding, maar focust op verschillende aspecten (mentale rust rondom eten, lichaamsbeleving, zelfbeeld, ...). 

 

De reden achter intuïtief eten

 

1. diëten werken niet

Dit weten we ondertussen al jaren, maar hoe komt dat nu?

Wel als we vermageren dan betekent dit dat je energie-inname lager is dan je energieverbruik. Je lichaam streeft naar een gelijke inname versus uitgave, dus zal van alle signalen uitzenden om dit te bereiken: meer honger, continu denken aan eten, meer goesting in vet- en suikerrijk voedsel (geeft snel energie), chagrijnig, weinig energie ... Het heeft dus weinig met 'karakter' te maken (dat wil de dieetcultuur je maar al te graag doen geloven).

Daarnaast zal je waarschijnlijk ook een groot deel van je spieren kwijtspelen, zeker als je van alles begint te schrappen in je voedingspatroon. Dit zorgt voor een tragere stofwisseling (metabolisme) waardoor je ook nog eens minder energie zal verbranden. Daardoor zal vermageren ook moeilijker en moeilijker worden en uiteindelijk stilvallen (of zelfs terug stijgen).

We komen uiteindelijk in een jojo terecht waarbij je gewicht daalt en opnieuw stijgt. Er is een bewezen samenhang tussen jojoën en schadelijke effecten op je gezondheid. Je kan dus beter een zogezegd te hoog gewicht hebben, dan continu schommelingen in gewicht.

Wist je dat door diëten los te laten je meer mentale rust ervaart, een beter zelfbeeld hebt en ook een stabieler gewicht?

 

2. gewicht is géén parameter voor gezondheid 

De laatste jaren is er meer en meer onderzoek gebeurd naar de correlatie tussen gewicht en gezondheid. Hieruit blijkt dat mensen met een hoger gewicht (klasse 'overgewicht') ook perfect gezond kunnen zijn.

Je gezondheid kan niet bepaald worden door één parameter alleen. Er zijn veel meer factoren verantwoordelijk voor; denk maar aan genen, omgevingsfactoren, activiteitslevel, voeding, roken, alcoholgebruik, enzoverder.

 

Waarom 'overgewicht' tussen aanhalingstekens?

Een 'normaal' gewicht, 'overgewicht' en 'obesitas' zijn termen afgeleid van BMI (Body Mass Index). BMI wordt berekend door je gewicht (kg) te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (meter). 

BMI houdt dus enkel rekening met twee parameters om een uitspraak te doen over de gezondheid van een persoon. Het negeert bijgevolg andere belangrijke zaken zoals vetvrije massa, middelomtrek, maar ook levensstijl, genen en omgevingsfactoren. 

Met andere woorden, een persoon met 'overgewicht' kan ook perfect gezond zijn en een persoon met een 'normaal' gewicht kan ook ongezond zijn. 

Spijtig genoeg wordt BMI nog voor verschillende instanties gebruikt (bv tussenkomst dieetadvies). Echter zijn de meeste diëtisten en andere gezondheidsprofessionals er wel van overtuigd dat BMI meer en meer achterhaald is. 

 

Waarom?

Waarom zou jij starten met intuïtief eten? 

 

Je bent een chronische diëter, waarbij je gewicht daalt en terug stijgt.

Je denkt voortdurend aan eten en vindt het moeilijk om je goesting onder controle te houden.

Je ervaart schuldgevoelens na het eten van iets minder voedzaam. 

Je ervaart eetbuien (overeten).

Je eet vaak omwille van bepaalde emoties zoals eenzaamheid, verveling, schaamte, angst, ... (= emotie-eten).

 

Je wilt  ...

een stabiel gewicht dat prettig voelt voor jouw lichaam

kunnen omgaan met goesting en deze onder controle houden

geen schuldgevoelens ervaren na het eten van iets minder voedzaam

eten jouw leven niet laten beïnvloeden en terug genieten van het leven

 

leren waar de eetbuien vandaan komen en hiermee leren omgaan

leren omgaan met emoties zonder telkens naar eten te grijpen

 

 

Drie pijlers van intuïtief eten 

1. Onvoorwaardelijke toestemming om te eten waar je zin in hebt op het moment dat je honger hebt.

2. Eten vanwege lichamelijke in plaats van emotionele redenen.

3. Vertrouwen op interne signalen om te bepalen wanneer en hoeveel je eet.

 

10 principes van intuïtief eten 

1. De dieetbril afzetten 

2. Respecteer je honger

3. Sluit vriendschap met eten

4. Voel je verzadiging

5. Stuur de eetpolitie weg

6. Wees lief voor je emoties

7. Ontdek voldoening

8. Respecteer je lichaam

9. Beweging, voel het verschil

10. Eer je gezondheid

 

Gewichtsneutraal

Intuïtief eten is een gewichtsneutrale benadering. Dit wil zeggen dat je gewicht niet centraal staat, maar wel je overtuigingen, gedachten en gedrag rondom eten en je lichaam. Heb je een wens om te vermageren en/of je lichaam te veranderen? Dat is perfect normaal. We leven immers in een dieetcultuur waarbij deze gedachte is ingeburgerd in de westerse samenleving.

Om een intuïtieve eter te kunnen worden is het wél belangrijk de wens om te vermageren even te parkeren, zodat jij je volledig kunt focussen op het herstellen van je relatie met voeding (en lichaam). 

 

 

 

 

Bronnen: centrum voor intuïtief eten; Vlaams Instituut gezond leven; Eetexpert